Binet business centre

  • LOCATION

    +
  • CLIENTS

    RIVP

    +
  • YEAR

    2013 – on going

    +
  • PROGRAM

    Construction of a business centre

    7 000 m²
    Multi-purpose hall 200 m²
    Shops 100 m²
    Total 7 300 m²
    +
  • ARCHITECTS

    AZC

    Grégoire Zündel, Irina Cristea

    Competition – Mario Russo

    Development – Alba Bui, Clément Dupuy, Gregorio Pettoni, Guillaume Piveteau, Roland Oberhofer, Stefano Lunardi

    +
  • CONSULTANTS


    Structural engineer – Batiserf

    MEP – Louis Choulet

    Economist – Bureau Michel Forgue

    Landscape architecture  – BT Paysage

    +
  • CONSTRUCTION

    Léon Grosse

    +

The Porte de Montmartre neighborhood is located in the northwest part of the 18th arrondissement of Paris, bordering the town of Saint-Ouen. It comprises one of the priority sites in the extensive Urban Renewal project undertaken by the city of Paris in its effort to increase engagement and set into motion a real process of change. Our project met the programmatic requirements calling for a complex of 59 premises for businesses, with communal areas, a multipurpose hall, a conference room, cafeteria, and 33 parking spots underground. Our goal is to build a sustainable structure for businesses, the whole integrating a specific quality of life, expressed through a generosity of openings, terraces, workspaces, quality landscape planning, views, multiple orientations . . . in short, architecture that transforms urban and programmatic constraints into veritable assets. It is a terraced structure that splits and turns at a right angle, remaining parallel to a second road. The L-shaped building has large bay windows looking out from all sides throughout, while a large hall traverses and opens up the ground floor. The entrance halls meet in front of the elevators, preserving an east-west transparency at all levels of the building. The architecture of our building is directly inspired by the principle of a “daylight factory”. This North American architectural tendency seeks to bring the maximum amount of natural light into the workspaces. The workshop and office buildings are thus designed with open-space floors, lit internally through facades made largely of glass, and topped by terraced roofing.